Afbeelding 'Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst'

08 feb 2017

'Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst'

Welke toekomst hebben jongeren in Emmen?

Verslag

Emmen moet niet zeuren

Wie de jeugd heeft…’ is een actueel thema in Emmen, waar de meeste inwoners boven de 50 jaar zijn en waar slechts 18.000 van de ruim 100.000 inwoners als jongere gekwalificeerd kan worden. De hoofdspreker van de avond is Yvonne van Sark, mede-eigenaar van het bureau Young Works, gespecialiseerd in communicatie met jongeren. Met jongeren bedoelt ze de leeftijdscategorie tussen 10 en 24 jaar. Ze komt zelf uit Twente, woont in Amsterdam en is allerminst een ‘hunkertukker’.

Petje-op-petje-af

Het is meteen duidelijk dat het geen saaie en zware avond wordt. Van Sark begint met een petje- op-petje-af-quiz om te toetsen wat de aanwezigen eigenlijk over de doelgroep weten. Nadien weten de bezoekers onder meer wat ‘checky’ is (een app die bijhoudt hoe vaak je je telefoon checkt) en wat ‘no like fear’ is (het weghalen van een post op social media als die niet geliket wordt). 
Ze gaat in op de indeling in generaties. Van de babyboomers tot de Generation Z (geboren na 2000). Alle generaties zijn aanwezig, de gemiddelde leeftijd van het Kenniscafé is nog nooit zo jong geweest.

Plato zei het al

Tja, en dan de jeugd van tegenwoordig. Veel dingen zijn van alle tijden. Het klagen over de jeugd van tegenwoordig bijvoorbeeld. De babyboomers in de zaal denken even dat het citaat op het scherm over de jongeren gaat die door Van Sark heen praten, maar het blijkt een citaat van Plato te zijn. De manier waarop de jongeren zich fysiek, cognitief en sociaal-emotioneel ontwikkelen, is sinds Plato niet veranderd. Dat geldt eveneens voor het belang van de vriendengroep. 

De jeugd krijgt het niet beter dan hun ouders

Maar er zijn ook nieuwe trends. Wij maken kennis met het begrip ‘partycipatie’: mee willen praten en mee willen doen, maar het moet wel leuk blijven. De jongeren van nu zijn gewend aan inspraak. Maar ze kennen ook de keuzestress. En de grootste trendbreuk: dit is de eerste generatie in lange tijd die het niet automatisch beter krijgt dan hun ouders.
‘Succes is een marathon’, houdt Van Sark de jongeren voor. Laat de ‘fixed mindset’ achter je voor een ‘growth mindset’, waarbij je bijvoorbeeld het succes van anderen niet als bedreigend ziet, maar als leerzaam en waarbij je uitdagingen niet vermijdt, maar juist aanneemt.

Goednieuwsshow

Na de pauze is er een talk show met zes jongeren uit Emmen. Wouter Schut, scholier van het Esdal College en lid van de Jongerenraad van de gemeente Emmen, is met zestien jaar de jongste. Marten Busscher, die in Groningen werkzaam is als recruiter, is met 29 jaar de oudste. De zaal gaat voluit voor partycipatie en het lijkt even een goednieuwsshow te worden. "In Emmen is het warm en gezellig. In Amsterdam is het koud", zegt panellid Martirosian Bakschik, die zijn studie bij Stenden combineert met een eigen bedrijf, "of eigenlijk andersom".

Maar niet alles is rozengeur

Maar dan komt er toch nog een aantal schurende thema's naar voren. De discrepantie tussen het onderwijsaanbod en de vraag van het werkveld, bijvoorbeeld. En de houding van werkgevers, die ook hun verantwoordelijkheid moeten nemen door bijvoorbeeld stageplekken te bieden. De studenten die niet zouden moeten kiezen voor fancy opleidingen, maar voor (technische) opleidingen die tot werk leiden. En de gemeente die een beter uitgaansleven zou moeten faciliteren. Organisator Harry Kroeze, Kenniscaféklant van het eerste uur, vat de avond samen als "een mooie interactie tussen grijs en groen".
 

De dia's van Van Sark zijn te downloaden via www.youngworks.nl/emmen.

Foto's