Dr. Claartje Wesselink, cultuurhistoricus
Het is weer oorlog in Europa. Kunstenaars kunnen niet om die oorlog heen. Zij hebben altijd positie moeten kiezen. Iedereen kent het wereldberoemde schilderij Guernica van Picasso en Banksy ging in Oekraïne met street art op oorlogspad. Een Nederlands orkest weigerde na de inval in Oekraïne klassieke Russische muziek te spelen. Hoe zit het met de relatie tussen Kunst en Oorlog?
Weinig begrippenparen hebben een grotere impact gehad op de Nederlandse naoorlogse geschiedenis dan ‘goed’ en ‘fout’. Ook in de kunstwereld was dat merkbaar. Kunstenaars die gecollaboreerd hadden met de bezetter, raakten na de oorlog uit de gratie. Hetzelfde gold voor hun werk. Kunst in tijden van oorlog blijft een intrigerend én actueel thema. Zeker nu er weer een oorlog in Europa plaatsvindt. Hoe wordt er nu omgegaan met Russische en of Oekraïense kunst en kunstenaars en wat zijn hun rollen in deze oorlog? Vragen waar Claartje Wesselink in haar lezing, in woord en beeld, aandacht aan zal besteden. Claartje Wesselink (1980) is cultuurhistoricus en schrijft boeken en artikelen over kunst, cultuur, geschiedenis en erfgoed van de twintigste eeuw. Ook maakte ze twee tentoonstellingen samen met studenten.
Ze schreef: Kunstenaars van de Kultuurkamer. Deze geschiedenis vertelt het verhaal van beeldend kunstenaars in de Tweede Wereldoorlog die bekendstonden als ‘fout’. Het beschrijft hun collaboratie, hun naoorlogse zuivering, hun pogingen om hun oude faam te herwinnen en hun postume waardering. Momenteel werkt zij aan een biografie van de kunstcriticus, componist, verzetsman en Amerika-correspondent Paul F. Sanders (1891-1986).Met haar werk wil Claartje onbekende geschiedverhalen toegankelijk maken in woord en beeld, en laten zien waarom het verleden vaak minstens zo actueel is als het heden.
Voor een vaste prijs beleef je:
een inspirerend avondje uit
met vooraf koffie & thee
en een hapje en drankje achteraf