Afbeelding Jubileumavond in het Atlas theater!

23 sep 2022

Jubileumavond in het Atlas theater!

10-jarig bestaan Kenniscafé Emmen. Tijd voor een feestje!

Verslag


Feest!!!

Tien jaar Kenniscafé, dat mag gevierd worden. Dat doen we in het Atlastheater met 280 bezoekers en vier sprekers met wortels in de regio. De avond begint met een spetterend openingsfilmpje. Judith Regendorp en René Posthuma, de presentatoren, openen deze bijzondere avond. Helaas is Peter Middendorp, een van sprekers, door een coronabesmetting, niet aanwezig. Eén voor één nodigen zij de sprekers en de oud-voorzitter en huidige voorzitter uit plaats te nemen aan de talkshowtafel. Elke keer worden de deelnemers begroet met muziek en applaus! 

Hoe het begon...

Tijdens de eerste vragenronde wil Judith graag horen over het ontstaan van het Kenniscafé en hoe we het voor elkaar hebben gekregen dat het zo succesvol is geworden. De bedenker Harry Kroeze en medeoprichters Gezienes Evenhuis en Yvonne Boxem hebben het tot een succes gemaakt. Simpelweg door telkens twee anderen enthousiast te maken om mee te doen. En in groepjes de zes avonden per jaar te organiseren. Het lukte om geweldige sprekers naar Emmen halen. De avonden zijn regelmatig uitverkocht. René vraagt de huidige voorzitter welke avonden de meeste indruk hebben gemaakt. Na enig nadenken noemt zij de avonden met Maarten van Rossum en Ben Feringa in het Atlastheater. Maar ook de avond met Eric Smit, een onderzoeksjournalist van Follow the Money en Huub van 't Hek over de rol van de opera waren de moeite waard. Maar, zo besluit zij, deze opsomming is een klein deel van vele geweldige avonden. Veel geleerd in al die jaren! 

Beroemd...

Roel Grit mag starten met zijn presentatie. Zijn opmerking: 'Eigenlijk ben ik heel beroemd maar niemand weet het' leidt tot gelach in de zaal. Hij vertelt dat hij veel studieboeken heeft geschreven. Van zijn boek 'Projectmanagement' zijn een half miljoen exemplaren verkocht. Het ontstaan van wetenschappelijke kennis is gebaseerd op onderzoek. Kort samengevat: je stelt een onderzoeksvraag, zet het onderzoek op, voert het uit en trekt conclusies. Dor middel van een peer review beoordelen collega's het onderzoek en volgt publicatie. Zijn laatste boek 'Wetenschap is geen mening' is voor hem belangrijk. Uitspraken van politici op TV waren de aanleiding om het te schrijven. Hij roept politici op om met kennis van zaken te spreken over klimaat, stikstof, energietransitie en milieubeleid. In de brede maatschappelijke discussie is zijn boek een handvat voor iedereen om te begrijpen hoe het nu eigenlijk zit. In het Kenniscafé van 12 april 2023 zal Roel Grit meer vertellen over zijn nieuwste boek.

Muzikaal intermezzo 

Judith Regendorp nodigt Vincent Grit en Martijje Lubbers uit voor hun eerste optreden. Martijje vertelt over het liedje dat zij gaat zingen en vraagt of iedereen Drents verstaat. Zij zingt 'Deur mien oogen' een ode aan de hunebedden. Vincent begeleidt haar op de piano. Zij krijgen een daverend applaus! 

Hoe kom je aan kennis...

Aan tafel willen René en Judith wel eens weten hoe je kennis vergaart. Roel Grit noemt veel lezen, nieuwsgierigheid en vragen stellen. Frank Westerman noemt reizen en ontdekken. Ben vertelt met een lach op zijn gezicht dat zijn echtgenote in Stockholm tijdens een interview zei: 'Hij schijnt van scheikunde heel veel te weten....' Ben zelf vindt betrouwbare data en gegevens verzamelen een bron van kennis. Met betrouwbare kennis kun je macht en aanzien verwerven. Kennis is niet alleen HBO of universiteit, ook vakkennis is belangrijk, bijvoorbeeld van een monteur. Alle deskundigen aan tafel vinden dat ethiek belangrijk is: 'Wat wil ik wel, wat niet'. 

Fabeltje 

Na de pauze gaat de discussie aan tafel verder over wetenschap en de maatschappelijke relevantie ervan. Fundamenteel onderzoek levert nieuwe inzichten op en is waardevol voor de maatschappij. Het levert bijvoorbeeld nieuwe behandelmethoden / technische innovaties op. Frank Westerman maakt zich zorgen over het gebrek aan vertrouwen in de wetenschap. Onderweg naar Emmen zag hij aan een viaduct een omgekeerde vlag hangen met de tekst 'Apenpokken is een hoax', een fabeltje. 'Ja, tot je er dood aangaat', reageert Ben Feringa. Roel Grit herkent het selectief shoppen: wat is bruikbaar om een doel te bereiken? Ben Feringa is van mening dat de wetenschap altijd op basis van onderzoek haar gelijk krijgt. Een kritische houding ten aanzien van publicaties van collega's is altijd nodig. 

Geloven en weten 

Frank Westerman neemt ons mee op reis naar de Ararat, een imposante berg in Turkije, vlak over de Armeense grens. Hij wil werkelijk zicht krijgen op een verhaal uit zijn jeugd, de ark van Noach. Fascinerend verhaal op het grensvlak van geloven en weten. Wat vind ik daar op die berg? Zijn uitgever waarschuwt hem, dat als hij in zijn boek over de beklimming van de Ararat god met een hoofdletter gaat schrijven, hij het boek niet zal uitgeven. Frank heeft tijdens de beklimming 'ark-zoekers' ontmoet, mensen die hopen restanten van de ark te vinden. Hij krijgt een aardig reisgidsje voor de beklimming van de berg. Hij is magie en poëzie gaan waarderen. In een museum in Jerevan hoopt hij het enige relikwie te kunnen bewonderen, maar helaas op die plek hing een bordje met de tekst 'uitgeleend aan......'. Als je er nu zou staan, staat er 'uitgeleend aan het Drents museum'. 

Muzikaal intermezzo 

Vincent en Martijje weten met hun pianospel en Drentse liedjes de toehoorders opnieuw te verrassen. Martijje nodigt ons uit met haar mee te zingen. 

Alledaagse moleculen 

Ben Feringa krijgt het woord en vertelt dat moleculen bouwen een avontuur is. Het plezier van ontdekken en nieuwsgierigheid motiveert hem en zijn team nog steeds. Maar, zegt hij, wij zijn niet slim genoeg, als je weet dat in je eigen lichaam iedere dag, evenveel als de helft van je gewicht, cellen vernieuwd worden. En dat alleen om te kunnen bewegen. Het is allemaal begonnen aan de Limietweg in Bargercompascuum. Hij was altijd aan het experimenteren. Zijn moeder wilde dat hij daarmee ophield, het was te gevaarlijk. Ben is nooit gestopt en kan straks in het prachtige nieuwe 'Feringagebouw' zijn werk voortzetten. Hij laat ons zien dat zijn oude schoolbord meeverhuisd is, omdat het zo handig is tijdens brainstormsessies! Hij vertelt dat er nieuwe ontwikkelingen zijn, een stukje plastic dat kan wandelen, het boren van een gaatje in een kankercel. Allemaal dankzij de nanotechnologie! Hij voorspelt dat ramen zich in de toekomst zelf reinigen. We kunnen niet wachten! Tot slot haalt hij een Nobelprijsmedaille van chocolade uit zijn zak en overhandigt die aan de huidige voorzitter Sonja van Beveren van het Kenniscafé. Welke in dank wordt aanvaard. 

Tot slot 

Judith vraagt Sonja naar de toekomst van het Kenniscafé. Sonja antwoordt: 'Wij gaan verder met het organiseren van deze avonden en nodigen sprekers uit die veel en goed over hun vakgebied kunnen vertellen'. Zo blijft het mogelijk om te leren en te genieten van de wetenschap. 

Foto's