Afbeelding bij het artikel Innovatie in industriële context

10 nov

19.30

Innovatie in industriële context

Stenden
8,- p.p.
Bestel Tickets

Niet complexe regelsystemen zijn nodig om complexe systemen goed te laten werken

Het regelen van complexe systemen met toepassingen voor slimme industriële- en energie systemen 

De complexiteit van de systemen om ons heen wordt in razend tempo groter, vooral vanwege het feit dat alle verschillende systemen met elkaar verbonden zijn. We hebben te maken met een combinatie van technische apparaten, mensen, en de verbindingen, data-uitwisseling en communicatie tussen deze apparaten en mensen. 

Om deze systemen goed te laten werken is het van groot belang om goede gedistribueerde regelsystemen te ontwerpen, die niet te complex zijn, die om kunnen gaan met foute metingen of een uitvallend apparaat, en een gegarandeerd prestatieniveau hebben. Daarbij moet het mensen ook nog eens zo makkelijk mogelijk gemaakt worden. 

Toepassingen kunnen gevonden worden in de ontwikkelingen op het vlak van robotica en de verschillende met elkaar verbonden apparaten, vaak aangeduid met “Smart Industry” of “Industry 4.0”. Dezelfde principes kunnen ook toegepast worden op onze nieuwe slimme energiesystemen die nodig zijn om hernieuwbare energiebronnen optimaal in te bedden in ons netwerk, maar ook om de systemen/netwerken efficiënter te maken. 

Jacquelien Scherpen is opgegroeid in Schoonebeek en deed in 1984 eindexamen op het Katholiek Drents College in Emmen (nu het Carmelcollege). Daarna studeerde ze toegepaste wiskunde aan de Universiteit Twente. In 1994 promoveerde zij aan dezelfde universiteit op het proefschrift "Balancing for nonlinear systems". Na 12,5 jaar bij de Technische Universiteit Delft is zij sinds september 2006 hoogleraar Discrete Technologie en Productie Automatisering (DTPA) bij de faculteit Science en Engineering van de RUG. Sinds 2016 is zij directeur van het Groningen Engineering Center, het centrum dat alle engineering onderzoek en onderwijs van de RUG bij elkaar brengt. Daarnaast is zij sinds 2020 de “Captain of Science” van de Nederlandse High Tech Systems and Materials topsector. Jacquelien komt naar ons Kenniscafé in Emmen om over haar baanbrekend werk te vertellen. Je hoeft voor haar lezing geen bѐta nerd te zijn, want Jacquelien zorgt voor een verhaal dat voor een breed publiek toegankelijk is. 

Bestel Tickets

Al een ticket besteld?

Dan kun je hier je gegevens aanpassen. Je kan daar o.a. je ticket, het aantal deelnemers of je contactgegevens veranderen.

Voor een vaste prijs beleef je:

een inspirerend avondje uit

met vooraf koffie & thee

en een hapje en drankje achteraf