Afbeelding bij het artikel Het quantuminternet komt eraan!

16 jan

19.30

Het quantuminternet komt eraan!

Stenden
8,- p.p.
Bestel Tickets

Spooky action at a distance!

Professor Ronald Hanson, TU Delft

Oud-Emmenaar Ronald Hanson komt naar het Kenniscafé Emmen om over zijn baanbrekend werk op het gebied van quantuminformatica te vertellen. Je hoeft voor zijn lezing geen natuurkundige te zijn, want Ronald zorgt voor een populair-wetenschappelijk verhaal dat voor een breed publiek toegankelijk is. Spectaculair is het wel. Hij heeft iets aangetoond dat Einstein nog afdeed als ‘spooky action at a distance’. Deze ontdekking maakt op termijn een superveilig internet mogelijk.

Quantumbits  – ook wel qubits genoemd – zijn de basiseenheden van de quantuminformatica. Ons gewone internet werkt met bits (een ‘1’ of een ‘0’), maar qubits kunnen ook ‘0’ en ‘1’ tegelijk  zijn en met elkaar verstrengelen. Als twee qubits verstrengeld zijn, hebben ze een bijzondere band die ze enkel met elkaar delen. Deze vreemde eigenschappen bieden enorme mogelijkheden in computernetwerken.

Ronald Hanson werkt in de frontlinies van het onderzoek naar deze quantumverstrengeling. In 2014 kwam Ronald met zijn groep prominent in het nieuws. Ze bewezen dat quantuminformatie, met behulp van verstrengeling, van het ene elektron naar een ander elektron drie meter verderop kon worden ‘geteleporteerd’ zonder door de tussenliggende ruimte te reizen! 

Hoewel wetenschappers tijdens Einsteins leven al het bestaan van deze quantumverstrengeling voorspelden, geloofde Einstein er niet in en deed het af als ‘Spooky action at a distance’ ofwel spookachtige werking op afstand. In 2015 bewees Hansons groep definitief het ongelijk van Einstein met een experiment waarin ze twee elektronen verstrengelden over een recordafstand van 1,3 kilometer. 

Ronald Hanson (1976) deed in 1994 eindexamen op het GSG (nu Esdalcollege). Na een studie Technische Natuurkunde aan de RUG promoveerde hij cum laude aan de TU Delft. Na een postdoc aan de University of California startte hij zijn eigen onderzoeksgroep in Delft en werd in 2012 benoemd tot Antoni van Leeuwenhoek hoogleraar. Hij is momenteel wetenschappelijk directeur van het gerenommeerde onderzoekscentrum QuTech (een samenwerkingsverband van TU Delft en TNO) dat onderzoek doet naar quantumcomputing en quantuminternet.  

Bestel Tickets

Al een ticket besteld?

Dan kun je hier je gegevens aanpassen. Je kan daar o.a. je ticket, het aantal deelnemers of je contactgegevens veranderen.

Voor een vaste prijs beleef je:

een inspirerend avondje uit

met vooraf koffie & thee

en een hapje en drankje achteraf