Verslag
Het zijn cijfers waarvan de gemeente Emmen graag werk wil maken: een op de drie mensen die ooit naar de Randstad is verhuisd, wil eigenlijk wel weer terug naar de landelijke omgeving waarin hij ofzij is opgegroeid. ’Stille-heimweemensen’, noemt communicatieadviseur Eline Faber van de gemeente Emmen deze groep.
"Wij wonen in de mooiste en schoonste omgeving van Nederland. Kinderen kunnen hier veilig opgroeien. En de huizenprijzen zijn laag. Maar mensen die eenmaal zijn verhuisd naar de Randstad, zien een terugkeer echt als emigreren. Ook al zijn ze nog maar een paar jaar weg. Tegelijkertijd willen die ’stille-heimweemensen’ hun kinderen wel de jeugdjaren geven die ze zelf hebben gehad. Daar moeten we op inzetten."
Faber deed haar pleidooi tijdens het tweede Kenniscafé Emmen in Stenden Hogeschool. Thema van de avond was de uitverkiezing van Emmen als minst aantrekkelijke gemeente van Nederland. Emmen bivakkeert in de Atlas voor Gemeenten al jaren in de onderste regionen van de ranglijst van de vijftig grootste gemeenten, waarbij wordt gekeken naar onder meer werkgelegenheid, opleidingsniveau, vergrijzing en cultureel aanbod.
Een van de samenstellers van de Atlas, Roderik Ponds, begaf zich in het hol van de leeuw om uitleg te geven. Hij hield zich moeiteloos staande. Van randstedelijke arrogantie van de samenstellers was volgens hem geen sprake. Hij is zelf immers geboren en getogen in Hengelo. Was het een slecht onderzoek? Nee, het onderzoek is op wetenschappelijke basis verricht. Ponds verzachtte de pijn voor Emmenaren door er op te wijzen dat de laatste plaats in de ranglijst niets zegt over het woonplezier dat ze beleven.
Tegelijkertijd kwam de Atlas-samensteller met cijfers die misschien nog wel meer pijn deden. Want wie zou denken dat Emmen het in elk geval in vergelijking met andere plaatsen in het Noorden wél goed zou doen, kwam bedrogen uit. De woningvoorraad mag dan op peil zijn, qua voorzieningen, historische uitstraling en natuur scoort Emmen nog steeds onder het gemiddelde. Verbazing alom, want al die bossen zouden het toch veel beter moeten doen qua natuur? Ponds wees zijn toehoorderserop dat vrijwel elke plaats in het Noorden natuur binnen handbereik heeft. En dan moet Emmen toch weer concurreren met pakweg wonen aan het water in Friesland.
De cijfers over ’stille-heimweemensen’? Ponds vond ze prachtig. "Maar wij baseren ons op mensen die daadwerkelijk teruggaan." En dat zijn er niet zo veel. Wat Emmen dan wel moet doen? Kiezen! Waarom worden er in Emmen niet uitzonderlijk mooie woningen gebouwd, vroeg Ponds zich af. Koren op de molen van Alya Assen van woningstichting Lefier."Waarom zijn er van die lullige kaveltjes in de Delftlanden", vroeg zij zich af. "Kom met iets verrassends, pas dan onderscheid je je."
Uit het Atlas-onderzoek blijkt dat het culturele aanbod een belangrijke factor is voor de aantrekkelijkheid van steden en hun omgeving. Mensen gaan wonen in gebieden waar ’s avonds iets te doen valt, als dat aanbod maar binnen een half uurtje binnen handbereik is. Amstelveen profiteert dan van de nabijheid van Amsterdam, maarEmmen? Groningen en Zwolle zijn voor de meeste Emmenaren toch net iets te ver weg voor zomaar een avondje uit. Cultureel ondernemer Gerrit Miedema vond dat Emmen die geïsoleerde ligging gewoon moet accepteren. "Dat betekent dat we het gewoon zelf moeten doen." Miedema geeft zelf het goede voorbeeld met onder meer de oprichting van poppodium Apollo.
Volgens ondernemer Jos Schomakeris het culturele aanbod in Emmen nog niet zo verkeerd. Hij wees op de vele festivals. Misschien niet altijd even hoogstaand, maar er komen wel veel mensen op af. Volgens hem moet juist alles op alles gezet worden op het aantrekken van bedrijven.Maar Emmen moet zich ook beter verkopen. Eline Faber: "Ik kom uit Hardenberg, toch niet zo ver van Emmen. Desondanks wist ook ik niet dat je midden in Emmen zomaar een prachtig bos hebt. Dat je kunt wonen aan het water. We moeten dat echt uitdragen." (bron: DvhN)