Afbeelding bij het artikel Pleidooi tegen enthousiasme

11 mrt

19:30

Pleidooi tegen enthousiasme

Stenden
8,- p.p.
Bestel Tickets

Vriend en vijand zonder gezag

Volgens de één behoort het klimaatdenken tot de allergrootste zwendels van onze tijd, volgens de ander komt het erop neer dat we deze planeet opgebruiken om een manier van leven in stand te houden die onrealistisch is. 

Hoe hartstochtelijk we vandaag de dag ook pleiten voor de goede zaak of een betere wereld, we kunnen niet ontkennen dat naast geestdrift vooral onmacht domineert. En zo gek is dat niet als elk idealisme een cynische ontkenning van het probleem uitlokt en als op alle harde feiten even zoveel alternatieve feiten volgen. Voor het eerst in de geschiedenis heeft het nihilisme echt wortel geschoten. Iedereen kan alles geloven, zonder buiten de boot te vallen. Want wat je ook bent: anti-vaxxer, klimaatontkenner, marxist, neo-liberaal, blokkeerfries, atheïst, paragnost, precair, je hebt altijd genoeg volgers in je eigen bubbel.

De grote vraag is dan ook niet meer wat waar is, maar wie we nog moeten geloven. Het ontbreekt niet aan harde feiten, maar aan instituten met gezag. Coen Simon toont hoe in deze autoriteitscrisis een alomtegenwoordig enthousiasme de gemeenschap verdeelt in vrienden en vijanden. Met zijn Pleidooi tegen enthousiasme hoopt hij vooral veel vrienden te maken.

Coen Simon (1972) is filosoof en oprichter van de filosofische denktank Nieuw Licht. Met zijn essays in NRC Handelsblad, Trouw en De Correspondent ontzenuwt hij op vaak geestige wijze hedendaagse dogma's en cliché's. Van hem verschenen onder meer de boeken Waarom we onszelf zoeken maar niet vinden, Wachten op geluk, Filosoferen is makkelijker als je denkt en Oordeel zelf. In 2012 won hij de Socratesbeker met En toen wisten we alles. De jury schreef: 'In een bedrieglijk lichtvoetige stijl behandelt hij de ongemakken eigenaardigheden van het moderne leven.' Zijn werk is in vertaling verschenen in onder meer Duitsland, Kroatië, Egypte en Spanje. Simon studeerde wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam en specialiseerde zich in de filosofische antropologie met een studie naar het allermenselijkste fenomeen: het lachen.

Bestel Tickets

Al een ticket besteld?

Dan kun je hier je gegevens aanpassen. Je kan daar o.a. je ticket, het aantal deelnemers of je contactgegevens veranderen.

Voor een vaste prijs beleef je:

een inspirerend avondje uit

met vooraf koffie & thee

en een hapje en drankje achteraf