Afbeelding bij het artikel Opera toont en toetst transitie en toekomst

15 jan

19.30

Opera toont en toetst transitie en toekomst

Stenden
8,- p.p.
Bestel Tickets

Het heden is het verleden gezien door de toekomst

Anno 2019 / 2020 is transitie het toverwoord om onze tijd te duiden. Wij leven in het overgangstijdperk tussen de oude ordening uit de 19e eeuw en de nieuwe ordening van de 21e eeuw. De vormgeving van de oude zekerheden heeft zijn tijd gehad. De vormgeving van de nieuwe zekerheden is zich, zichtbaar en onzichtbaar, aan het ontwikkelen. Tijd dus voor reflectie en beraad.

Wat was nu de echte aanleiding voor de Revolutie van 1789? Het antwoord op deze vraag - de biologische gelijkwaardigheid van man en vrouw - is bepalend geweest voor allerhande vernieuwingen in de 19e eeuw. De biologische gelijkwaardigheid van toen is de economische gelijkwaardigheid van arbeid en kapitaal nu. In dat licht vertonen de tijdvakken 1775-1825 en 1975-2025 meer dan grote overeenkomsten.

Daarom gaan wij met elkaar aan de hand van twee opera's van Wolfgang Amadeus Mozart - 'Le Nozze di Figaro' en 'Don Giovanni' - bezien of de oplossingen van toen ook en net zo richtinggevend kunnen zijn voor de oplossingen van nu. De 18e eeuw is misschien wel het grootste omwentelingspunt geweest in de West-Europese geschiedenis. Aan zo'n omwentelingsfase zijn wij nu weer bezig. Omdat ook toen werd geleefd vanuit de aloude wijsheid: het heden is het verleden gezien door de toekomst.

Huub van 't Hek (1947) heeft economie gestudeerd, maar is ook filosoof en groot kenner van (kerk)geschiedenis en muziek. Wat dat laatste betreft is hij een autodidact. Hij is generalist op het gebied van klassieke muziek en specialist op het gebied van opera. Al meer dan 50 jaar doet hij studie naar de betekenis van de opera. Van elke opera kent hij de oorsprong, de metaforen en de actuele betekenis. Hij is een bevlogen verteller.

 

Bestel Tickets

Al een ticket besteld?

Dan kun je hier je gegevens aanpassen. Je kan daar o.a. je ticket, het aantal deelnemers of je contactgegevens veranderen.

Voor een vaste prijs beleef je:

een inspirerend avondje uit

met vooraf koffie & thee

en een hapje en drankje achteraf