Afbeelding Marc de Hond

08 nov 2017

Marc de Hond

Over geluk en tegenslag

Verslag

‘Je situatie niet accepteren, maar omarmen’
‘Marc de Hond treedt op vanuit rolstoel’. Met deze kop uit de Stentor van een paar geleden opende Marc de Hond zijn lezing ‘Wat is geluk?’. De Stentor kreeg er flink van langs van De Hond. Hoe bijzonder is iemand in een rolstoel voor de krant in Zwolle? Marc de Hond treedt op vanaf een zwevend tapijt. Dat zou pas nieuws geweest zijn!

Conférence
De bijdrage van De Hond (ja, de zoon van) had meer weg van een cabaretvoorstelling dan van de gemiddelde lezing van het Kenniscafé. Zijn bijdrage was dan ook gebaseerd op zijn eerste theatershow ‘Scherven brengen geluk’. De dag waarop hij optrad in Stenden Hogeschool was op de dag af dertien jaar na het ontstaan van zijn dwarslaesie. Voor De Hond aanleiding om de hele zaal ‘Lang zal die leasie’ aan te laten heffen. De Hond liet zien hoe hij zijn handicap heeft ingezet om zijn dromen te realiseren: een boek, een theatershow en deelname aan de Paralympics met het Nederlands basketbalteam.

Geluk in Emmen
Vóór het optreden van De Hond had de nieuwe regiomarketeer Danielle van der Ark ook al laten zien dat geluk een relatief begrip is. Hoe kan het anders dat de meest gelukkige mensen van Nederland in de meest onaantrekkelijke gemeente wonen?

Terwijl het smartlappenkoor ‘Heerlijk leed’ de avond uitluidde met klassiekers als ‘Ach vader lief, toe drink niet meer’, werd er tijdens de derde helft met het glas in de hand nog lang gefilosofeerd of dat glas nu half vol of half leeg was.

Foto's