Afbeelding Douwe Draaisma

15 jan 2014

Douwe Draaisma

De Dromenwever

Verslag

"Oogjes dicht, snaveltjes toe en morgen gezond weer op", zegt presentator Wim de Groot van onder de schemerlamp, nadat hij de volle zaal van het Kenniscafé in Emmen een verhaaltje heeft voorgelezen. Maar op een enkele gaap in de pauze na bleef het voltallige publiek – een paar honderd man – goed wakker tijdens de lezing van hoogleraar psychologie DouweDraaisma uit Groningen. De luisteraars hingen aan zijn lippen.

Behalve dat Draaisma de verschillende slaapfases tijdens een nacht heeft onderzocht, deed hij ook onderzoek naar meerdere typen dromen, zoals examendromen, erotische dromen, vliegdromen, lucide dromen en nachtmerries.

Als hij vraagt wie er wel eens vliegt ’s nachts, steekt ongeveer een vijfde deel van de zaal de hand op. De vraag naar de houding waarin de Kenniscafé-bezoekers dan vliegen, levert een lachsalvo op. Niemand blijkt op de rug te zweven. Het ene deel van de ’zwevers’ vliegt ’als Superman’ – zoals Draaisma het doet – horizontaal met de buik naar beneden, het andere deel vliegt rechtstandig. "Vaak worden deze dromen als erg prettig ervaren en onthouden mensen ze goed. Er is trouwens vrijwel nooit sprake van vleugels of andere hulpmiddelen zoals een motor."

Bezoeker Piet Brinkman (65) uit Emmen vliegt wel eens in zijn dromen en beaamt dat het prettig is. "Het gaat ook nooit mis, ik val nooit naar beneden. Wel moet ik af en toe gas bij geven", glimlacht hij. "Hoe ik vlieg? Als Superman." Zijn kameraad Dik Woltjes (67) kan zich er maar weinig bij voorstellen. Hij heeft juist het gevoel dat zijn dromen steeds realistischer worden naarmate hij ouder wordt. Last van de zogenoemde examendromen, hebben de mannen allang niet meer. Tanja Schepers (34) uit Weiteveen heeft daar nog wel eens last van. "Ik doe mijn rijexamen nog regelmatig over."

Als hij tijdens de vragenronde met Draaisma op een bed op het podium is neergestreken en zelf de kans krijgt, wil presentator De Groot weten of dromen echt bedrog zijn. "Vaak wel", meent de hoogleraar. "De betekenis van dromen verklaren is ook vaak lastig." Hij vertelt hoe een vroeger vriendinnetje hem ooit vertelde dat ze wel eens droomde dat ze in een lift stond die omhoog ging en niet meer ophield. "Ik heb gezegd dat ik dacht dat het te maken had met controleverlies. ’Je bent toch bang om je helemaal te geven’, zei ik." Lachend: "Conclusie: als het dromen uitleggen in handen komt van foute mannen, wordt het gevaarlijk."

Bron: Dagblad van het Noorden
Foto's: Jan Anninga