Afbeelding bij het artikel Ben Feringa

09 okt

20.00

Ben Feringa

Atlas theater
8,- p.p.
Bestel Tickets

Nobelprijswinnaar en oud-Emmenaar!

"Voor een mooi molecuul mag je mij altijd wakker maken”, vertelde Ben Feringa aan het NRC.

Hij ziet zichzelf als een knutselaar die knipt en plakt met organische moleculen

De Groningse hoogleraar en oud-Emmenaar Ben Feringa ontving in 2016 de Nobelprijs voor de scheikunde uit handen van de Zweedse koning. Feringa is wereldwijd een van de beste wetenschappers van dit moment. Hij wordt beschouwd als één van de meest creatieve en productieve chemici ter wereld. Hij ontving zijn prestigieuze prijs voor de synthese van de ‘moleculaire motor’, een door licht voortgedreven draaiend molecuul. Een potentiële en spectaculaire toepassing hiervan is om geneesmiddelen met grote precisie in het menselijk lichaam via de bloedbaan te transporteren naar de plaats waar het gewenst is.

Ben Feringa is hoogleraar organische chemie sinds 1988, na een carrière als onderzoeker bij Shell. Hij ontving diverse prijzen zoals de Spinozapremie in 2004, de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in ons land. Zijn hoogste koninklijke onderscheiding is commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw

De in Barger Compascuum geboren topwetenschapper was het tweede kind van tien. Deze boerenzoon volgde zijn middelbare schoolopleiding aan het Katholiek Drents College (KDC) in Emmen, de voorloper van het huidige Carmelcollege.

De foto is gemaakt door Alexander Mahmoud

Bestel Tickets

Al een ticket besteld?

Dan kun je hier je gegevens aanpassen. Je kan daar o.a. je ticket, het aantal deelnemers of je contactgegevens veranderen.

Voor een vaste prijs beleef je:

een inspirerend avondje uit

met vooraf koffie & thee

en een hapje en drankje achteraf