Afbeelding bij het artikel Neoliberalisme

12 jan

19.30

Neoliberalisme

8,- p.p.
Bestel Tickets

Is het een utopie of een nachtmerrie?

Het neoliberalisme: een utopie of een nachtmerrie? 

‘Neoliberaal’ en ‘neoliberalisme’ zijn termen die vaak vallen en maar zelden uitgelegd worden. Als je beter gaat letten op het gebruik van de term, doemen er veel vraagtekens op. Zo is het neoliberalisme al meerdere keren doodverklaard door politici, zelfs door politici die zelf uitgemaakt worden voor neoliberaal, en zijn er hele volksstammen die het bestaan ervan ontkennen terwijl anderen het zien als een alomtegenwoordig gevaar. 

In deze lezing maakt Annelies van der Meij de balans op. Wat is het neoliberalisme überhaupt? Is het een idee of theorie, een vorm van overheidsbeleid, of zelfs een allesomvattend wereldbeeld of geloof? Door zich te verdiepen in de definitie van de term, zullen we samen nadenken over wat er in de wereld om ons heen zoal ‘neoliberaal’ te noemen is, maar ook over de voor- en nadelen van het gebruik van de term ‘neoliberaal’ om verschillende fenomenen om ons heen te benoemen en te bekritiseren. Ook zal ze stilstaan bij de vraag wat het neoliberalisme doet met de democratie. 

Annelies van der Meij verzorgt de lezing. Ze heeft haar master filosofie aan de VU in Amsterdam behaald en haar master gender studies aan de Universiteit van Utrecht. Ze heeft een brede interesse en houdt zich bezig met vraagstukken rond identiteit en politiek, hoe verschillende groepen in de samenleving daarmee te maken krijgen, en wat deze groepen van elkaar scheidt. Zo is ze geïnteresseerd in vraagstukken rondom economische ongelijkheid, racisme en genderdiversiteit, maar probeert ook overstijgend te kijken naar de manier waarop gesprekken hierover gevoerd worden in verschillende hoeken van de samenleving.  

Bestel Tickets

Al een ticket besteld?

Dan kun je hier je gegevens aanpassen. Je kan daar o.a. je ticket, het aantal deelnemers of je contactgegevens veranderen.

Voor een vaste prijs beleef je:

een inspirerend avondje uit

met vooraf koffie & thee

en een hapje en drankje achteraf