Mens of Machine?

Mens of Machine?

Een avond over de oprukkende robotisering

11 oktober 2017
 

Datum11 oktober 2017

Tijd19.30 uur

LocatieStenden Hogeschool

Entreeprijs7,50 euro

Plaatsen nog beschikbaar149

Omschrijving

Wordt de mens uiteindelijk een slaaf van de machine? Hoe moeten wij de opkomst van de robot beoordelen? Is dat een zegen voor de mensheid of een bedreiging? Met spelletjes als schaken en go moet de mens inmiddels zijn meerdere in de machine erkennen...

Het zijn niet de minsten die waarschuwen voor een doorgeschoten robotisering. Stephen Hawking, een vooraanstaande Britse wetenschapper (natuurkundige, wiskundige en kosmoloog) waarschuwde in 2014 dat een steeds maar voortschrijdende kunstmatige intelligentie het einde van de mensheid zou kunnen betekenen. Ook technologisch entrepreneur Elon Musk, van Tesla, Spaxe X en de reizen naar Mars, waarschuwde dat kunstmatige intelligentie onze grootste existentiële bedreiging is.

Scherp uw geest en vorm uw mening! De eerste avond van het Kenniscafé van het seizoen 2017-2018 staat in het teken van de vraag die actueler is dan ooit: Mens of Machine? Hoofdspreker is prof. dr. Jos de Mul (1956), hoogleraar Wijsgerige Antropologie aan de Faculteit Wijsbegeerte van de Erasmus Universiteit te Rotterdam, een van de meest innovatieve en invloedrijke filosofen van het Nederlandse taalgebied en auteur van een boekenkast vol boeken. Zijn meest recente boek is Paniek in de Polder. Polytiek in tijden van populisme.

Maar op deze avond zal hij vooral putten uit Kunstmatig van nature. Onderweg naar Homo sapiens 3.0, een essay dat hij eerder voor de Maand van de Filosofie schreef. Ook De Mul (foto rechts) vraagt zich af: ‘Worden wij de eerste soort op aarde die zijn eigen evolutionaire opvolger gaat scheppen?’

De details van het programma volgen, maar er zal in ieder geval een sprekende robot aanwezig zijn en de avond wordt gepresenteerd door Judith Regendorp van RTV Drenthe.

Aanmelden >
Mens of Machine?